Fileleed vermijd je met deze tips!

Traditioneel is de eerste schooldag niet de drukste dag op de weg. Heel veel mensen nemen immers nog een extra dagje vakantie om de kinderen naar school te brengen. Maar vanaf dag twee gaan we weer met z’n allen massaal aan het werk en dus ook de baan op, met de gekende files tot gevolg. 

Kan je geen beroep doen op het openbaar vervoer of alternatieve vervoermiddelen? Gebruik dan deze tips om de files te vermijden.

 

Glijdende werktijden of thuiswerk 

De baan vermijden is natuurlijk de beste oplossing om de files te ontwijken. Als je van thuis kan werken is jouw fileprobleem snel opgelost. Moet je toch nog aanwezig zijn op kantoor, dan kan je eventueel na de files vertrekken. Is thuis werken geen optie? Denk dan eens na over glijdende werktijden. Het systeem van glijdende uurroosters houdt in dat je als werknemer zelf bepaalt wanneer je werkdag begint en eindigt met naleving van, door de werkgever vastgelegde, stam- en glijtijden. Zo kan je dus voor of na de files naar het werk vertrekken. Gezien dit systeem zorgt voor een beter evenwicht tussen werk en privé werd er nog maar recent een wettelijk kader rond ingevoerd. Leg het systeem zeker eens voor aan jouw werkgever en verzacht jouw fileleed!

Bereid je traject voor

Geen thuiswerk, geen glijdende werktijden, een belangrijke afspraak waar je absoluut naartoe moet? Bereid je traject voor! Wegenwerken veroorzaken heel wat files. Check op wegenwerken.be waar er grote werken zijn en of je ze kan ontwijken. Je zal het jezelf niet beklagen als je door een omweg te maken enkele uren file kan vermijden. Ook via verkeerscentrum.be kan je op de hoogte blijven van alle verkeersinformatie en krijg je routeadvies. 

Handige apps

Zelfs wanneer je je route grondig hebt voorbereid, kan je nog te maken krijgen met onvoorziene files, door een ongeval bijvoorbeeld. Er zijn al heel wat apps op de markt waarmee je het verkeer in real time kan volgen. Dit zijn alvast een aantal handige apps:  

  • Touring Mobilis
  • Google Maps
  • Waze
  • HereWeGo

 

Een veilige en filevrije rit gewenst!